Dopravní úrazy a těhotenství

Uložit jako PDF

Tento článek si můžete
uložit ve formátu PDF.


Téměř tři čtvrtiny těžkých úrazů v těhotenství vznikají při dopravních nehodách. Účinnou obranou proti těžkému zranění či úmrtí matky i plodu je důsledné používání bezpečnostních pásů. Matky často nejsou informovány o důležitosti použití pásu a o zásadách jeho správného umístění.

Dopravní nehody mají u nás na svědomí cca 70% všech těžkých úrazů v těhotenství. Při dopravní nehodě je přímému zranění vystavena jak matka, tak i samotný plod – jsou tedy ohroženy dva životy. Ke snížení následků nehodovosti může přispět důsledné používání bezpečnostních pásů – právě těhotné ženy však často mívají z jejich použití neoprávněné obavy.

Těhotné ženy se často bojí, že by připoutáním mohly zranit své nenarozené dítě. Při správném použití pásu je však riziko poškození plodu minimální. Naopak smrt nepřipoutané matky je pro dítě zpravidla fatální, právě tak i některá její zranění, vzniklá při pohybu nepřipoutaného těla při nehodě.

Existují důkazy tom, že v těhotenství chrání bezpečnostní pásy jak matku, tak i plod. Je třeba věnovat velkou pozornost osvětovému působení mezi těhotnými ženami, informovat je o důležitosti používání pásů a o zásadách správného umístění bezpečnostního pásu. Ženy, které byly svým lékařem poučeny, pásy častěji skutečně používají a navíc jsou později u svých dětí důslednější rovněž při používání dětských sedaček.

Více o úrazech v těhotenství, mechanismu jejich vzniku a o kampani „Chraňte sebe a své dítě“ v článku MUDr. Jiřího Kepáka, CSc., více viz: Chraňte sebe i své dítě, vždy se připoutejte!

Logo Centrum Dopravního Výzkumu, v.v.i.

Logo Centrum Dopravního Výzkumu, v.v.i. Centrum dopravního výzkumu v.v.i.


Komentáře

Abyste mohli přidávat komentáře k tomuto článku, musíte být přihlášeni.

Přihlášení Registrace


Klíčová slova: autosedačka, bezpečnost pasivní, bezpečnostní pásy, dopravní nehoda, nepřipoutáni, ochrana, připoutat, riziko
Popis: Téměř tři čtvrtiny těžkých úrazů v těhotenství vznikají při dopravních nehodách. Účinnou obranou proti těžkému zranění či úmrtí matky i plodu je důsledné…