eCall zachraňuje životy pomocí komunikačních technologií

Uložit jako PDF

Tento článek si můžete
uložit ve formátu PDF.


Systém, kdy si auto po nehodě zavolá samo záchranáře, skutečně funguje. A to díky českým odborníkům, kteří tři roky testovali a vylepšovali systém eCall podobně jako jejich kolegové v dalších osmi evropských zemích.


Dne 18. září 2013 proběhl v Praze seminář o systému automatického tísňového volání z paluby vozidla „eCall“, který vyvrcholil praktickou simulovanou ukázkou, včetně výjezdu hasičů. Seminář byl zaměřen na implementaci v ČR do roku 2015, na jeho hlavní přínosy, na technická řešení implementace a potenciál rozvoje návazných služeb třetích stran. Při této příležitosti proběhl vůbec první reálný crash test vozidla vybaveného palubní jednotkou systému eCall v České republice.

Automobil ŠKODA Rapid byl poslán kontrolovaně proti stěně v rychlosti 45 km/h, následně systém eCall automaticky kontaktoval operační středisko, které vyslalo jednotku pražských hasičů na místo události. Vše bylo vidět v reálu na velkoplošné obrazovce. Systém funguje tak, že eCall automaticky vytočí linku 112 a odešle informaci o poloze a směru jízdy vozidla a jeho VIN kód. Operátorka následně zjistí, zda mluví s konkrétní osobou či jde o tísňové volání samotného systému. Vozidlo je vybaveno reproduktorem i mikrofonem, zraněná osádka vozidla tak nemusí „lovit“ po autě mobilní telefony, ale může do automaticky zprostředkovaného hovoru jednoduše zasáhnout bez jakékoliv snahy.

Operátorka na speciálním softwaru má možnost vidět místo, kde se automobil nachází, z jakého směru jel a na základě VIN kódu analyzuje druh vozidla. Informace pak předá dalším složkám IZS.

Systém eCall může být aktivován i manuálně po stisku tlačítka. To je výhodné, pokud se například stanete svědkem dopravní nehody. eCall je v České republice ve zkušebním procesu, volání z vozidla je zajištěno přes SIM kartu operátora O2.
Palubní jednotka má svůj vlastní zdroj energie, který v případě nehody a odpojení od baterie z auta vydrží ještě 60 minut.

Článek byl uveřejněn s využitím portálu www.pozary.cz

Další odkazy:

Český rozhlas, Zelená vlna, Radiožurnál
Nové auto si samo přivolá pomoc, systém eCall funguje
Česká televize – pořady: Události, Ekonomika ČT24,iVysílání
Reportáž - Systém eCall povinný od roku 2015, nenápadná krabička má svou SIM kartu i GPS, program se při nehodě spojí se záchrankou, záchranka nacvičovala přípravu na ostrý provoz

 

Logo Centrum Dopravního Výzkumu, v.v.i.

Logo Centrum Dopravního Výzkumu, v.v.i. Centrum dopravního výzkumu v.v.i.


Komentáře

Abyste mohli přidávat komentáře k tomuto článku, musíte být přihlášeni.

Přihlášení Registrace


Klíčová slova: ecall, zachraňuje, životy, pomocí, komunikačních, technologií
Popis: eCall zachraňuje životy pomocí komunikačních technologií