Mladí noční závodníci

Uložit jako PDF

Tento článek si můžete
uložit ve formátu PDF.


Noční závodění bývá pro aktéry adrenalinovým zážitkem a atrakcí pro publikum. Je však také vysoce rizikové a ohrožuje ostatní účastníky silničního provozu.

Noční závodění mladých řidičů není novinkou

Toto noční závodění na veřejných komunikacích má již určitou tradici. Nelegální silniční závody mladých automobilových fanoušků, které se konaly na veřejných silnicích, znejisťovaly „normální“ účastníky silničního provozu již v šedesátých letech.

Jde přitom o spontánní „lechtání nervů“, důležité je být přitom

  • Tenkrát tak jako dnes určují a utvářejí tyto noční závodnické scény mladí lidé, většinou ve věku kolem 20 let.
  • Setkávají se (hlavně večer o víkendech a svátcích) relativně spontánně. Skupinové a organizační struktury toho závodnického dění je obtížné rozeznat, přiměřeně obtížné je také domluvit se s „mluvčím skupiny“.
  • Mimo potěšení z rychlé jízdy zde hrají roli motivy jako kompenzace frustrace vznikající z jednotvárnosti všedního dne, touha po něčem senzačním, přání dělat něco, co si určuje jedinec sám a touha po předvádění se.
  • Tito noční závodníci vyhledávají společenskou událost a zážitek: důležitější než vyhrát je zde zúčastnit se.
  • Mezitím přestavuje mnoho nadšenců pro závody svá vozidla a vybavuje je spoilery, mřížkami, pevnými speciálními nárazníky a ochrannými rámy.

Mladým imponuje jaké má vozidlo „odpich“ a „závodění od semaforu k semaforu“

  • Dříve než noční závodník začne, ukáže nejdříve svému publiku, co v jeho káře vězí, tím že při svém rozjezdu nechá prokluzovat pneumatiky svého vozu s patřičnými doprovodnými efekty. Čpavý kouř a zápach podtrhují při „odpichu“ gesta, kterými se řidič také před ostatními předvádí..
  • Kromě „regulérních“ závodů na odlehlejších ulicích a na volných plochách (velkých parkovištích) se konají také závody v akceleraci v centrech měst, při kterých je startovním signálem rozsvícení zeleného světla světelně řízené křižovatky. Takoví řidiči se řítí kupředu maximální rychlostí až k další světelně řízené křižovatce, na které svítí červená. Při těchto spontánních závodech jsou dosahovány rychlosti vyšší než 100 km/h.
  • Některým mladým řidičům tento způsob závodění již nevyhovuje a tak například uzavírají sázky na co nejrychlejší projetí určitého městského úseku a zde již často projíždějí křižovatky i na červenou. Jinou závodnickou aktivitou tohoto druhu je uzavírání sázek na co nejrychlejší ujetí určitého delšího úseku, například z okraje Plzně na okraj Prahy. Tohoto druhu závodění se účastní dobře situovaní dvacátníci i třicátníci, kteří sobě a svému okolí tímto způsobem dokazují kvality vlastního řidičského umění a výkonnost a jízdní vlastnosti automobilu.

Nelegální noční závody jako nová atrakce pro publikum

  • Zatímco dříve tyto závodnické scény se většinou nerozšiřovaly mimo úzký okruh účastníků, projevuje se v posledních letech tendence sledovat (žádané a vítané) účinky na publikum, jeho reakce.
  • S počtem zvědavců dychtících po podívané výrazně přibývá připravenost a ochota k riziku a agresivnímu jednání účastníků i přihlížejících.
Logo Centrum Dopravního Výzkumu, v.v.i.

Logo Centrum Dopravního Výzkumu, v.v.i. Centrum dopravního výzkumu v.v.i.


Komentáře

Abyste mohli přidávat komentáře k tomuto článku, musíte být přihlášeni.

Přihlášení Registrace


Klíčová slova: bezpečnost dopravy, faktor lidský, nebezpečnost dopravních nehod, riziko usmrcrní, rychlost nepřiměřená, sebevědomí, ztráty celospolečenské
Popis: Noční závodění bývá pro aktéry adrenalinovým zážitkem a atrakcí pro publikum. Je však také vysoce rizikové a ohrožuje ostatní účastníky silničního provozu.