Velikonoce: POZOR (nejen) na alkohol!

Uložit jako PDF

Tento článek si můžete
uložit ve formátu PDF.


V období Zeleného čtvrtka až Velikonočního pondělí bylo v minulém roce evidováno celkem 1 019 dopravních nehod, při kterých bylo 5 osob usmrceno, 21 osob bylo těžce zraněno a 224 osob bylo zraněno lehce. Ve srovnání s předchozím rokem byl evidován pokles smrtelných, vážných i lehkých zranění.


Loňský velikonoční víkend se obešel bez smrtelných následků, nicméně za Zelený čtvrtek a Velký pátek byly každý den usmrceny 2 osoby, na Velikonoční pondělí pak jedna osoba. Z dlouhodobého hlediska (období 2009-2017) bylo nejvíce osob v uvedeném období usmrceno v neděli na Boží hod velikonoční, těžce zraněno na Bílou sobotu, lehkých zranění si pak nejvíce vyžádal Velký pátek.

Dlouhodobě byl evidován nadprůměrný podíl nehod zaviněných pod vlivem alkoholu o velikonočním víkendu (sobota – pondělí) – v období let 2009-2017 činil 12,3 %! Alkohol se v roce 2018 podílel na dopravních nehodách 4,4 %, ve velikonočním období činil podíl alkoholu na dopravních nehodách na Zelený čtvrtek 4,6 %, na Velký pátek 8,1 %, na Bílou sobotu 8,2 %, v neděli na Boží hod velikonoční 9,7 %, na Velikonoční pondělí pak 6,4 %.

V období leden – březen 2019 bylo na pozemních komunikacích v důsledku dopravních nehod usmrceno 87 a těžce zraněno dalších 365 osob. V oblasti usmrcených osob jsme jen za první kvartál o 18 usmrcených nad předpoklad Národní strategie bezpečnosti silničního provozu (dále jen „NSBSP“). Dosavadní vývoj letošního roku byl tragický zejména pro „jednostopé“ účastníky silničního provozu. Byli usmrceni již 4 motocyklisté (meziročně +2), dalších 25 jich bylo těžce zraněno (meziročně +11). Tragické následky se nevyhnuly ani cyklistům – 5 jich bylo usmrceno a dalších 39 těžce zraněno (meziročně +8). Velmi negativní bilance byla evidovaná také v oblasti usmrcených vinou nákladních automobilů a také v oblasti usmrcených seniorů (tj. osob nad 65 let věku). Detailní informace jsou obsahem tabulky, která shrnuje bilanci prvního kvartálu z pohledu strategických a dílčích cílů NSBSP.

Počet usmrcených o Velikonocích

Na Velikonoce vyjíždějí rovněž „takzvaní“ sváteční řidiči a tak je ostražitost a předvídatelnost v tomto období tím nejdůležitějším! Velikonoce, to není jen pondělní pomlázka! Ve čtvrtek začínají ve školách velikonoční prázdniny a tak už od středy je očekávaná zvýšená hustota dopravního provozu! Navíc letos je (již počtvrté) Velký pátek státním svátkem a tak lze také očekávat významný nárůst automobilové přepravy.

Doprvní nehody o Velikonocích

Usmrcení ve velikonočním období

Těžce zranění ve velikonočním období

Lehce zranění ve velikonočním období

DN pod vlivem alkoholu ve velikonočním období

POdíl alkoholu na nehodách ve velikonočním období

 

 

Ing. Lukáš Kadula

+420 778 888 359, lukas.kadula@cdv.cz
Oblast hodnocení bezpečnosti a strategií
Divize dopravního inženýrství, bezpečnosti a strategií
Centrum dopravního výzkumu, v. v. i., Líšeňská 33a, 636 00 Brno

Logo Centrum Dopravního Výzkumu, v.v.i.

Logo Centrum Dopravního Výzkumu, v.v.i. Centrum dopravního výzkumu v.v.i.


Komentáře

Abyste mohli přidávat komentáře k tomuto článku, musíte být přihlášeni.

Přihlášení Registrace


Klíčová slova: Velikonoce, alkohol, dopravní nehody
Popis: Velikonoční víkendy mají vysoký podíl nehod zaviněných alkoholem!