Pět dobrých důvodů pro svícení ve dne

Uložit jako PDF

Tento článek si můžete
uložit ve formátu PDF.


Článek uvádí důvody pro podporu rozhodnutí řidičů svítit i ve dne. Zabývá se zlepšením viditelnosti jedoucího vozidla, ekonomickou stránkou svícení automobilu, zlepšením kontrastu svítícího automobilu vůči pozadí, zlepšeným vnímání vozidla při periferním vidění a menším rizikem při odbočování vlevo.
  • Co mě stojí jízda se zapnutými světly ve dne s mým soukromým automobilem?
    Nestojí Vás skoro nic! Jediný plynulý rozjezd na světelné křižovatce spotřebuje více paliva! Nebo, řečeno jinak, budete-li jezdit ekonomicky, svícení ve dne Vás přijde velmi lacino.
  • Lepší kontrast na přímé komunikaci:
    Vzdálený předmět je vnímán tím spíše, čím více se odlišuje od okolí. Je tedy zřejmé, že osvětlené vozidlo – i ve dne – je vnímáno dříve a lépe než vozidlo neosvětlené. Tím, že ve dne zapnete světla, jste lépe chráněni před nerozvážnými předjížděcími manévry řidičů v protisměru. Pomyslete na to, až se příště budete na frekventované silnici míjet s hustou kolonou!
  • Zlepšení periferního vidění:
    I když jste řidičem, jste také někdy chodcem! Tehdy se může stát, že auto přijíždějící zboku zpozorujete pozdě, neboť se soustředíte na provoz před sebou. Toto by se nemohlo stát, kdyby všechna auta jela se zapnutými světly! Experti mohou dokázat, že „periferní podnět“ díky svícení ve dne přináší vyšší bezpečnost pro chodce. Proto: svícení ve dne pro bezpečnost nás všech!
  • Menší riziko při odbočování vlevo:
    Znáte ten pocit, když musíte zastavit v křižovatce, abyste nechali projet protijedoucí a jede na Vás nesníženou rychlostí řidič, o němž nevíte, zda Vás vidí? Osvětlení Vašeho vozidla zlepší Vaši zřetelnost!
  • Proč nesvítit jen za soumraku a tmy?
    Jako řidič ve vozidle nedokážete dobře posoudit, kdy je Vaše vozidlo zvenčí dobře viditelné a kdy ne. Nízké slunce, náhlý stín, střídání prudkého světla a stínu a mnohé jiné faktory často zhoršují ono potřebné „být viděn“ ostatními účastníky provozu. Proto:

Nečekejte, až bude tma!
Jezděte se zapnutými světly ve dne!

Logo Centrum Dopravního Výzkumu, v.v.i.

Logo Centrum Dopravního Výzkumu, v.v.i. Centrum dopravního výzkumu v.v.i.


Komentáře

Abyste mohli přidávat komentáře k tomuto článku, musíte být přihlášeni.

Přihlášení Registrace


Klíčová slova: bezpečnost dopravy, svícení denní, zahraniční zkušenosti, řidiči
Popis: Článek uvádí důvody pro podporu rozhodnutí řidičů svítit i ve dne. Zabývá se zlepšením viditelnosti jedoucího vozidla, ekonomickou stránkou svícení automobilu,…