Zóny 30 - zkušenosti a příklady

Uložit jako PDF

Tento článek si můžete
uložit ve formátu PDF.


Prostor ulice slouží uživatelům k nejrůznějším činnostem. Je určen nejen pro dopravu, ale má také pobytovou funkci, jejíž součástí mohou být také nákupy, hry dětí nebo jinou zábavu. Proto je nutné pro jednotlivé komunikace zjistit jejich charakter a ten pak podpořit stavebními prvky, které ho podpoří.


Zklidňující opatření nejen zdůrazní správný charakter komunikace, ale také vymezí prostor pro jednotlivé druhy doprav, případně podpoří snížení rychlosti na požadovanou. Kromě jednotlivých prvků je možné aplikovat plošné zklidnění pomocí zón.  Plošné zklidňování ulice jde provádět pomocí pěších zón, obytných zón, sdílených zón a zón 30, které jsou nejpoužívanější.

titulní stránka

K Zónám 30 vyšly nejen technické podmínky, ale také publikace se zkušenostmi a příklady. Publikace „Zóny 30 – zkušenosti, doporučení a příklady řešení“ navazuje na technické podmínky TP 218 „Navrhování Zón 30“. Rozšiřuje je a obohacuje o cenné zkušenosti a závěry získané při řešení výše uvedeného projektu, a to takovou formou, která je přínosná jak pro projektanty, tak i pro pracovníky státní správy a místní samosprávy. Publikaci vydalo Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. již v roce 2012, v roce 2016 byl proveden dotisk. Nyní Vám nabízíme možnost si tuto publikaci stáhnout. Problematikou zklidňování, zón 30, audity bezpečnosti i bezpečnostními inspekcemi se zabýváme dlouhodobě, proto je možné se na nás v případě potřeby obrátit.

Logo Centrum Dopravního Výzkumu, v.v.i.

Logo Centrum Dopravního Výzkumu, v.v.i. Centrum dopravního výzkumu v.v.i.


Komentáře

Abyste mohli přidávat komentáře k tomuto článku, musíte být přihlášeni.

Přihlášení Registrace


Klíčová slova:
Popis: Zóny 30 - zkušenosti a příklady