Umístění dopravních značek upravující přednost v jízdě

Uložit jako PDF

Tento článek si můžete
uložit ve formátu PDF.


Dopravní značky upravující přednost v jízdě lze považovat za jedny z nejdůležitějších značek na pozemních komunikacích. Organizaci dopravy si bez těchto značek jde jen těžko představit. Tomuto faktu bohužel však neodpovídá jejich umisťování v praxi. Snad nejvíce viditelný je tento problém v případě křížení významné komunikace o více jízdních pruzích s jinou pozemní komunikací. Právě v těchto případech by měl být význam takových dopravních značek zvýrazněn.

Dopravní značky upravující přednost v jízdě lze považovat za jedny z nejdůležitějších značek na pozemních komunikacích. Organizaci dopravy si bez těchto značek jde jen těžko představit. Tomuto faktu bohužel však neodpovídá jejich umisťování v praxi. Snad nejvíce viditelný je tento problém v případě křížení významné komunikace o více jízdních pruzích s jinou pozemní komunikací. Právě v těchto případech by měl být význam takových dopravních značek zvýrazněn. To platí jak z hlavního, tak z vedlejšího směru jízdy. Hrozí totiž, že řidič může značku upravující přednost snadno přehlédnout. V některých dopravních situacích, jak uvádí ve svých článcích i Ing. Jindřich Šachl, CSc., tj. např. v případě dvou jízdních pruhů v jednou směru jízdy a pokud v pravém z nich při souběžné jízdě jede nákladní automobil je pro řidiče vedle něj jedoucího velmi obtížné takovou dopravní značku uvidět.

V pragrafu č. 5 vyhl. 30/2001 Sb. je uvedeno, že svislé dopravní značky se podle svého významu obvykle umísťují při pravém okraji vozovky nebo nad vozovkou; pro zdůraznění jejich významu mohou být značky umístěné při pravém okraji vozovky opakovány i při levém okraji vozovky nebo nad vozovkou. Právě možnosti zdůraznit značku se v praxi příliš nevyužívá. V technických podmínkách Ministerstva dopravy je doporučené umístění dopravních značek v těchto případech vstřícně a rovněž v odůvodněných případech jejich umístění nad vozovkou není vyloučeno.

obrázek:foto jindrich sachl

Foto: Jindřich Šachl

Plošné zdůraznění značek upravujících přednost není namístě a bylo by nákladné, ale vždy je třeba pečlivě posoudit konkrétní dopravní situací a to platí zvlášť na nehodových lokalitách. Zde je ještě možnost zvýraznit dopravní značku pomocí žlutozeleného fluorescenčního podkladu nebo světelným signálem č. S 7 (přerušované oranžové světlo). Další účinnou možností je vyznačit na vozovce v jízdních pruzích příslušné symboly značek upravujících přednost.

obrázek:viceucelove pruhy 2088
Logo Centrum Dopravního Výzkumu, v.v.i.

Logo Centrum Dopravního Výzkumu, v.v.i. Centrum dopravního výzkumu v.v.i.


Komentáře

Abyste mohli přidávat komentáře k tomuto článku, musíte být přihlášeni.

Přihlášení Registrace


Klíčová slova: značení dopravní, komunikace pozemní, přednost v jízdě
Popis: Dopravní značky upravující přednost v jízdě lze považovat za jedny z nejdůležitějších značek na pozemních komunikacích. Organizaci dopravy si bez těchto značek…