V roce 2013 zemřelo při autonehodách v Česku 583 lidí, historicky nejméně

Uložit jako PDF

Tento článek si můžete
uložit ve formátu PDF.


Policie dnes definitivně upřesnila statistiky nehodovosti za rok 2013. Na tuzemských silnicích zemřelo vloni 583 lidí. To je skoro o sto obětí dopravních nehod méně než v předchozím roce. A podle statistik se toto číslo vůbec poprvé od roku 1961 dostalo pod šest set.


Policie dnes definitivně upřesnila statistiky nehodovosti za rok 2013. Na tuzemských silnicích zemřelo vloni 583 lidí. To je skoro o sto obětí dopravních nehod méně než v předchozím roce. A podle statistik se toto číslo vůbec poprvé od roku 1961 dostalo pod šest set.

Při porovnání s rokem 2012 na českých silnicích zemřelo vloni o 98 lidí méně, a to i přesto, že se počet nehod šetřených policí zvýšil o čtyři procenta. Poprvé od roku 1961 se počet mrtvých dostal pod šest set. Tehdy to bylo, a to při tehdejším nižším provozu na silnicích, dvakrát víc. Klesl také počet těžce zraněných, a to o 204. Policisté příznivější číslo připisují větší bezpečnosti samotných vozidel, preventivním akcím na silnicích i loňskému počasí - třeba delší zimě.

„Jedná se o sice dobrý trend, ale stále se ještě pohybujeme pod průměrem zemí Evropské unie, který byl dosažen v předchozím roce,“ upozorňuje Jindřich Frič, ředitel divize bezpečnosti v brněnském Centru dopravního výzkumu.  „Pokud bychom systematicky uplatňovali opatření Národní strategie bezpečnosti silničního provozu, tak bychom bezpochyby dosáhli lepších výsledků,“ tvrdí. Národní strategie je naplánována do roku 2020 a hlavní cíle má definovány v položkách počet usmrcených a počet těžce zraněných, kde je definován pokles o 60, respektive 40 procent. Opatření jsou definována pro jednotlivé odpovědné subjekty, tedy i pro Policii České republiky.

Rizikem je agresivita řidičů 

„Je tady stále prostor pro více dopravních policistů na silnicích, ale i pro zavedení automatizovaných systémů, což by podle zkušeností ze zahraničí mohlo být efektivnější a ani by to v konečném důsledku nebylo dražší,“ říká Frič. Podle něj je navíc problémem agresivita řidičů. „Z mezinárodního výzkumu Sartre 4 bohužel vycházejí výsledky, že agresivita u vybraných skupin řidičů narůstá. A agresivita je v řidičské populaci vnímána více citlivě,“ konstatuje Frič a dodává: „Ve srovnání chování na silnicích v Česku a v zahraničí je stále zřetelné, že ohleduplnost je na nižší úrovni a agresivita se u nás projevuje dost významně. Myslím si, že je to celospolečenskou situací a vnímáním hodnot.“ 

Statistika zahrnuje oběti, které zemřou do 24 hodin po nehodě. Počet obětí tak, jak ho počítá Evropská unie, tedy do 30 dnů po nehodě, bude znám až v únoru. 

Článek byl převzat z webu www.rozhlas.cz

 

Logo Centrum Dopravního Výzkumu, v.v.i.

Logo Centrum Dopravního Výzkumu, v.v.i. Centrum dopravního výzkumu v.v.i.


Komentáře

Abyste mohli přidávat komentáře k tomuto článku, musíte být přihlášeni.

Přihlášení Registrace


Klíčová slova: roce, 2013, zemřelo, při, autonehodách, česku, 583, lidí,, historicky, nejméně
Popis: V roce 2013 zemřelo při autonehodách v Česku 583 lidí, historicky nejméně