Alkohol jako příčina nehod mladých řidičů

Uložit jako PDF

Tento článek si můžete
uložit ve formátu PDF.


Na nehodách s podílem alkoholu, které mají za následek zranění účastníků silničního provozu, se podílejí hlavně mladí muži. Každá třetí nehoda motocyklisty, na které se podílel alkohol, bývá způsobena mladými řidiči do 25 let. Obzvláště vysoký byl zde podíl řidičů mopedů a malých motocyklů. Každá třetí nehoda motocyklisty, na které se podílel alkohol, bývá způsobena mladými řidiči do 25 let. Vysoký zde byl podíl řidičů mopedů a malých motocyklů. Ve věkové skupině 18-25 let zavinili řidiči-mužové 15x více dopravních nehod s účastí alkoholu a s následky zranění účastníků, než ženy řidičky. Těžiště nehod, na kterých se podílí alkohol, je o nočních víkendech. K nejvíce dopravním nehodám zapříčiněných alkoholem dochází nejčastěji v sobotu a v neděli.

Alkohol se často podílí na vzniku dopravních nehod, především u mladých řidičů. V roce 2001 bylo řidiči motorových vozidel v ČR způsobeno 8 297 dopravních nehod, při kterých byl prokázán vliv alkoholu. Při nich bylo usmrceno 78 osob. Kolem třetiny těchto nehod, bylo zaviněno mladými řidiči do 25 let. Dvě třetiny všech nehod, kdy bylo u řidičů zjištěno požívání alkoholu, byly zaznamenány v noci a o víkendech. Ukázalo se, že na nehodách s podílem alkoholu, které mají za následek zranění účastníků silničního provozu, se podílejí hlavně mladí muži.

Následky nehod podle kategorie účastníků, kdy řidič byl pod vlivem alkoholu v roce 2001
kategorie řidiče (počet uváděn i se spolujezdci) usmrceno těžce zraněno lehce zraněno bez zranění
moped a malý motocykl 2 15 83 33
motocykl 5 41 109 53
osobní automobil 50 481 2 799 9 363

Mladí řidiči, kteří řídí pod vlivem alkoholu, se každoročně podílejí na velkém počtu dopravních nehod

  • Mladí účastníci silničního provozu do 25 let způsobují zhruba třetinu všech dopravních nehod, při kterých došlo ke zranění nebo smrti účastníků, a kdy byl u řidičů zjištěn alkohol. Tento podíl je nadměrně vysoký, protože věková skupina řidičů od 18 do 25 let se podílí na celkovém počtu řidičů pouze jednou desetinou.
  • V zapříčinění smrtelných nehod pod vlivem alkoholu se u věkové skupiny 18-25 letých jednalo dokonce o podíl 29,7%.

Obzvláště časté byly nehodami postihováni mladí motocyklisté

  • Každá třetí nehoda motocyklisty, na které se podílel alkohol, bývá způsobena mladými řidiči do 25 let. Obzvláště vysoký byl zde podíl řidičů mopedů a malých motocyklů.

Nehody, kdy byl u řidiče zjištěn alkohol, byly z velké části zaviněny mladými řidiči-muži

  • Pouze 8,5% všech nehod s účastí alkoholu a s následky zranění účastníků silničního provozu bývá zaviněno ženami.
  • Ve věkové skupině 18-25 let zavinili řidiči-mužové 15x více dopravních nehod s účastí alkoholu a s následky zranění účastníků, než ženy řidičky.

Těžiště nehod, na kterých se podílí alkohol, je o nočních víkendech

  • K nejvíce dopravním nehodám zapříčiněných alkoholem dochází nejčastěji v sobotu a v neděli, teprve potom následoval jako další nehodový den pátek.
  • V prvních dnech týdne, tj. v pondělí a v úterý nedocházelo ani k polovině počtu dopravních nehod s účastí alkoholu, které byly zaznamenány o sobotách a nedělích.
  • Ještě výraznější je rozvržení podle částí dne. Dvě třetiny (66%) všech dopravních nehod, na kterých se podílel alkohol, byly zaznamenány v době mezi 18. hodinou večerní a 4. hodinou ranní, ačkoliv v této době došlo jen k 28% všech nehod s následky zranění účastníků.

Konstelace ohrožení - zejména diskotéková scéna představuje pro určitý typ skupiny mladých lidí ohrožení z:

  • častých nočních jízd ve svém volném čase
  • časté a vydatné konzumace alkoholu
  • psychologického zneužívání vozidla k uspokojování nebezpečných „specifických motivů“, které ovlivňují jízdu mladých řidičů.

Zdroj: S použitím domácích a zahraničních pramenů Centrum dopravního výzkumu (CDV), autor PhDr. Jan Weinberger

Logo Centrum Dopravního Výzkumu, v.v.i.

Logo Centrum Dopravního Výzkumu, v.v.i. Centrum dopravního výzkumu v.v.i.


Komentáře

Abyste mohli přidávat komentáře k tomuto článku, musíte být přihlášeni.

Přihlášení Registrace


Klíčová slova: dopravní nehodovost, alkohol
Popis: Na nehodách s podílem alkoholu, které mají za následek zranění účastníků silničního provozu, se podílejí hlavně mladí muži. Každá třetí nehoda motocyklisty, na…